Naast de inheemse, in het wild voorkomende groene beuk kun je voor een beukenhaag ook kiezen voor de rode beuk en andere cultivars. De rode beuk of Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ is een hele bekende hybride, omdat hij zulke mooie kleuren met zich meebrengt. Sommige haagplanten blijven het hele jaar groen, andere verkleuren één keer per jaar. De rode beuk is constant in verandering. Als de nieuwe bladeren in het voorjaar de uitgedroogde bladeren van de plant af duwen, zijn ze eerst koperachtig rood. In de zomer krijgen ze een paarsachtige gloed, waarbij sommige bladeren zelfs donkerpaars worden, voordat ze in het najaar uitdrogen en naar bruinrood verkleuren. In de winter blijven de bladeren aan de rode beuk hangen en worden ze nog wat lichter.
Groene beuk (Fagus sylvatica)
Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)
Groene beuk (Fagus sylvatica)
Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)
Gemengde haag van rode en groene beuken
Een rode beukenhaag biedt dus niet alleen het hele jaar privacy, maar ook nog eens een prachtig kleurenspel dat ieder seizoen verandert. Om die reden is de rode beuk bij steeds meer mensen in de tuin te zien. Wat niet iedereen weet is dat het ook prima mogelijk is om de rode beuk en de groene beuk door elkaar te planten. Deze twee beukensoorten hebben namelijk min of meer dezelfde eisen als het om de verzorging en de grond waarop ze geplant worden gaat. De rode beuk is immers een cultivar van de groene. De planten in zo’n gemengde beukenhaag zullen dus op een vergelijkbare manier groeien en niet opeens een hele ongebalanceerde haag vormen. Wie het echt om de kleur van een beukenhaag gaat, haalt zo het allerbeste uit zijn haag.
Overige beukencultivars
Hoewel de rode en de groene beuk veruit de meest gebruikte beukensoorten in Nederlandse beukenhagen zijn, zijn het niet de enige twee beukensoorten op de markt. Zo valt de Fagus sylvatica ‘Rotundifolia’ op door zijn langzame groei, zijn open structuur en zijn kleine, ronde blaadjes, terwijl de bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) beduidend donkerder is dan andere soorten. De Fagus sylvatica ‘Zlatia’ heeft juist hele lichte, goudgele bladeren. De kleine, langzaamgroeiende Fagus sylvatica ‘Rohanii’ springt in het oog, omdat zijn groeiwijze rond en niet piramidevormig is. Er zijn ook verschillende kruisingen beschikbaar, die bijvoorbeeld te herkennen zijn aan een ronde kroon (de Fagus sylvatica ‘Rohan Gold’) of hun diep ingesneden bladeren (de Fagus sylvatica ‘Rohan Obelisk’).
Soorten beukenhagen
Met zoveel verschillende soorten beukenhagen op de markt, kun je uitgebreid alle eigenschappen met elkaar vergelijken en zo de beukenhaag bestellen die het beste bij jouw tuin en jouw wensen past. Als je vanwege de privacymogelijkheden een beukenhaag in de tuin wilt planten, let dan wel even op de groeiwijze. Een relatief open cultivar gaat namelijk niet voor privacy zorgen. Ook niet als hij de hele winter lang al zijn bladeren behoudt.