Fagus sylvatica

Fagus sylvatica

groene-beuk

Groene beuk (Fagus sylvatica)

Rode beuk

Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)

fagus-sylvatica

Groene beuk (Fagus sylvatica)

fagus-sylvaticar-atropurpurea

Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)

Met de wetenschappelijke naam Fagus sylvatica wordt de gewone beuk bedoeld. De naam betekent letterlijk “bosbeuk”. De Fagus sylvatica groeit dan ook van nature in de Europese wouden. De hoge bomen zorgen daar voor veel schaduw en een bijzondere sfeer. Beuken spreken al sinds de vroegste tijden erg tot de verbeelding en werden al in de steentijd door mensen aangeplant. Ook in kunstmatige bossen is de beuk veel te zien.

In het bos groeit de Fagus sylvatica in de hoogte. De zware stam draagt een indrukwekkende kroon met veel gebladerte, dat in de herfst wel door de wind wordt meegenomen. Het is ook mogelijk de beuk als struik te laten groeien. Dan vormt de beuk mooie heggen met dichte vertakkingen. Deze heggen verliezen in de winter hun bladeren niet, hoewel ze wel verkleuren. Een beukenhaag is dus het hele jaar door mooi dicht.

beuk-fagus

Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’

Van de Fagus sylvatica bestaan vele varianten. De boom is immers al vele eeuwen in cultuur en erg populair in tuinen en parken. Een veel geziene variant is een kweekvorm die voluit Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ heet. Deze beuk heeft een paarse gloed, maar wordt meestal rode beuk genoemd. De verkleuringen die deze beukenhaag door het jaar heen laat zien zijn erg mooi. In de zomer is de atropurpurea paarsrood, in de winter bruin. Daarom wordt ook wel van bruine beuken gesproken.

Fagus sylvatica ‘Atropunicea’

De bekendste rode beuk is de ‘Atropurpurea’, maar een andere beuk met deze aantrekkelijke gloed, de Fagus sylvatica ‘Atropunicea’, is ook veel in tuinen te zien. Deze plant is erg geschikt voor het maken van beukenhagen. De rode kleur in de zomer wordt oranjebruin in de herfst. De namen “rode beuk” en “bruine beuk” komen dan ook naast elkaar voor en worden aan beide soorten, dus zowel aan de ‘Atropurpurea’ als aan de ‘Atropunicea’, gegeven.

De beuk is in ons deel van de wereld inheems. Dat is niet verwonderlijk als je de voorkeuren van deze beukenhaag plant een beetje kent. De beuk houdt van een vochtige bodem waarin schimmels goed gedijen en verdraagt een somber klimaat met veel mist uitstekend. Niet iedereen is dol op het klimaat van Nederland en België, maar de beuk is er dol op. Daarom groeien beukenhagen ook zo prachtig in onze tuinen!