Beukenhaag vergeleken met andere haagplanten

Beukenhaag vergeleken met andere haagplanten

Wat niet iedereen weet is dat de beukenhaag vergeleken met andere haagplanten een behoorlijk bijzondere plant is. Grofweg kunnen haagplanten in twee categorieën ingedeeld worden: wintergroene haagplanten, die het hele jaar lang groene bladeren aan hun takken hebben, en bladverliezende haagplanten, die in de winter kaal zijn en daarom geen bescherming tegen inkijk bieden. Opvallend genoeg behoort de beuk (Fagus sylvatica) tot geen van beide soorten. Zijn elegante bladeren blijven niet het hele jaar groen; als het in de herfst kouder wordt, drogen de bladeren uit en verkleuren ze, maar ze vallen niet van de plant. Tenzij de temperaturen ongebruikelijk ver onder nul zakken. Officieel is een beukenhaag dus een bladverliezende haag, maar in werkelijkheid combineert hij de beste eigenschappen van beide categorieën.

groene-beuk

Groene beuk (Fagus sylvatica)

rode-beuk

Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)

fagus-sylvatica

Groene beuk (Fagus sylvatica)

fagus-sylvaticar-atropurpurea

Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)

De beukenhaag en de haagbeuk

Formele beukenhagen zijn heel populair. Dat komt ook wel doordat de beuk tot snoeien uitnodigt. Hij groeit tussen de dertig en de zestig centimeter per jaar en dat is behoorlijk snel voor een inheemse haagplantensoort. Hij moet dus geregeld gesnoeid worden om ervoor te zorgen dat de beukenhaag niet uit de kluiten groeit. Toch is één keer per jaar snoeien voldoende. Mensen die op zoek zijn naar een soortgelijke haag die iets langzamer groeit, komen vaak bij de haagbeuk (Carpinus betulus) uit. Een logische keuze, want de bladeren van de haagbeuk lijken heel veel op die van de groene beuk. Wie een haagbeuk in de tuin plant, moet er alleen wel rekening mee houden dat deze soort in de winter meer bladeren verliest en dus niet geschikt is als privacyhaag.

Unieke eigenschappen van de beukenhaag

Unieke eigenschappen van de beukenhaag

De eigenschap dat de beuk een bladverliezende haagplant is die normaal gesproken zijn bladeren behoudt is uniek. Verder heeft alleen de liguster die eigenschap. Die blijft zelfs groen als het niet te koud wordt. Wie op zoek is naar een alternatief voor een beukenhaag zal dus genoegen moeten nemen met een haag die óf wintergroen is, óf met de seizoenen mee verandert. Er zijn wel haagplanten die enkele eigenschappen met de beukenhaag delen. Zo groeit de veldesdoorn (Acer campestre) ongeveer even snel, maar die heeft een informeler voorkomen. En de meidoorn (Cretaegus monogyna) heeft qua uiterlijk wat weg van een beukenhaag, maar is door zijn doorns wel aanzienlijk moeilijker te snoeien. Voor een zichtdichte haag die er ieder seizoen anders uitziet ben je dus echt op de beukenhaag aangewezen.

Beukenhaag vergeleken met andere privacyhagen

Beukenhaag vergeleken met andere privacyhagen

Een formele wintergroene haag, zoals een coniferenhaag of een klimophaag, werkt natuurlijk even goed tegen inkijk. Er zijn zelfs wat informelere opties die ook je privacy waarborgen, zoals de Japanse broodboom en de laurierhaag. Maar ieder seizoen een andere kleur, die mogelijkheid biedt alleen de beuk. Vooral als je de natuurlijk voorkomende groene beuk met de opvallend gekleurde rode beuk in je beukenhaag combineert.