De beuk (Fagus sylvatica) is één van de bekendste bomen in Nederland en België. De beuk is hier inheems en groeit dan ook bijna overal. Kinderen rapen beukennootjes of drogen de bladeren tussen vellen papier. Op school is het vaak de eerste boom waar we over leren. De beuk hoort niet alleen bij ons landschap, maar ook bij onze cultuur. Dat is al eeuwen zo. Beukenhaag.net is dan ook voor een belangrijk deel aan deze unieke boom gewijd.
Groene beuk (Fagus sylvatica)
Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)
Groene beuk (Fagus sylvatica)
Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)
Beuken in onze streken
Beuken houden van een vochtig klimaat met veel mist. Het is dan ook geen wonder dat deze boom zo graag groeit in onze streken. Regenzomers, koude winters, grauwe dagen: beuken vinden het allemaal best. In de grote wouden die vroeger Europa bedekten was de beuk heer en meester. Andere inheemse planten als de taxus werden door de beuk zelfs verdrongen. In het Zoniënwoud bij Brussel zijn de rijen oude beuken nog altijd indrukwekkend.
Ook in tuinen zijn beuken een bekende verschijning. Een grote woudreus is vaak iets te veel van het goede, maar met de juiste verzorging kan de beuk ook als heg worden geplant. Er zijn verschillende rassen die bijzonder geschikt zijn voor beukenhagen. Op beukenhaag.net leest u hier natuurlijk meer over. Op de pagina fagus sylvatica worden enkele soorten besproken. Kijk gerust verder op onze website!
Beukenhaag planten
Al heel vroeg zijn mensen begonnen beukenhaag planten. Daarbij is het belangrijk om niet alleen de wortel, maar ook de aarde van de beuk in te graven. Beuken hebben namelijk een eigen schimmelcultuur bij zich, die ervoor zorgt dat de beuk goed kan wortelen. Wie nu een beuk plant kan de schimmel eenvoudig van een naburige beuk “lenen”, uw beukenhaag zal dan sneller succesvol zijn.