Beukenhaag planten en verzorgen

Beukenhaag planten en verzorgen

groene-beuk

Groene beuk (Fagus sylvatica)

Rode beuk

Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)

fagus-sylvatica

Groene beuk (Fagus sylvatica)

fagus-sylvaticar-atropurpurea

Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)

Beukenhagen zijn altijd in trek. Niet alleen omdat een beukenhaag planten en verzorgen vrij eenvoudig is, maar ook omdat een beukenhaag veel voordelen heeft. Is je bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat de bladeren van de beuk (Fagus sylvatica) in het bos in de herfst wel verkleuren, maar niet allemaal van de boom vallen? Die eigenschap maakt de beuk een uitstekende keuze voor de haag, waarin hij nog minder last van de wind heeft. Een beukenhaag verkleurt met de seizoenen mee, maar als het in de winter niet uitzonderlijk hard vriest, blijven er genoeg bladeren aan een beukenhaag hangen om de tuin het hele jaar tegen inkijk te beschermen. Het is dus begrijpelijk dat veel mensen een beukenhaag planten: deze haag combineert de beste eigenschappen van bladverliezende en wintergroene haagplanten.

De tuin voorbereiden op een beukenhaag

De tuin voorbereiden op een beukenhaag

In het wild groeien beuken uit tot reusachtige bomen, maar als je een rij beuken naast elkaar plant, vormen ze een mooie beukenhaag. Ter voorbereiding is het belangrijk om alle onkruid binnen een straal van ongeveer een halve meter rond de plek waar de haag komt uit de grond te halen. Daarna graaf je een geul van 35 tot 40 centimeter diep en zo’n 20 centimeter breed. Prik wat gaten in de bodem voor de afwatering en gooi daarna een laag van ongeveer vijf centimeter aarde terug, zodat de wortels zich kunnen ontwikkelen. Al deze voorbereidingen kun je het best zo kort mogelijk van tevoren treffen. De wortels van de planten kunnen namelijk zo snel weer de grond in.

Beukenhaag planten

Per strekkende meter haag heb je ongeveer zes planten nodig. Zet ze op gelijke afstand van elkaar in het midden van de gegraven geul en zorg ervoor dat ze rechtop staan. Dit gaat makkelijker als de klus met twee personen gedaan wordt. Staan alle planten goed? Dan kun je de wortels met de rest van de aarde afdekken en het geheel aandrukken. Wil je een extra dichte beukenhaag? Dan kun je de beuken ook in een zigzagpatroon te planten. Houd er dan wel rekening mee dat je anderhalf keer zoveel planten nodig hebt en de geul als gevolg daarvan ook ongeveer anderhalf keer zo breed moet zijn.

Beukenhaag verzorgen

Beukenhaag verzorgen

Na het planten van de beukenhaag, is het niet moeilijk om hem te verzorgen. Zorg er in ieder geval voor dat hij voldoende water krijgt. Tijdens droge perioden is het aan te raden om een beukenhaag twee keer per week in de avond vijftien liter water per meter haag te geven. Ook het snoeien van de beukenhaag moet goed bijgehouden worden, omdat een hij maximaal 60 centimeter per jaar groeit. Dit hoeft gelukkig maar één keer per jaar, eind zomer of begin herfst. Vroeger kan ook, maar wacht dan wel tot de nieuwe scheuten een lengte van 20 centimeter bereikt hebben.