Carpinus betulus

Carpinus betulus

Carpinus betulus is de Latijnse naam van de haagbeuk. Hoewel de Nederlandse naam anders doet vermoeden is de carpinus een berk. Net als de els hoort de haagbeuk tot de berkenfamilie. De soort is inheems in ons taalgebied en groeit veel in bossen, vaak in combinatie met eiken. De Nederlandse naam, haagbeuk, geeft al aan dat deze berk, net als de bekendere beuk, wel als heg wordt aangeplant.

groene-beuk

Groene beuk (Fagus sylvatica)

Rode beuk

Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)

fagus-sylvatica

Groene beuk (Fagus sylvatica)

fagus-sylvaticar-atropurpurea

Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)

Haagbeuk

De gewone naam van de Carpinus betulus is haagbeuk. Andere namen zijn steenbeuk of jukbeuk. Er is bestaat veel verwarring over de Carpinus, want door de misleidende naam wordt vaak gedacht dat de Carpinus betulus een beuk is. Dat is zeker niet zo. Hoewel de Carpinus betulus net als de groene beuk veel in hagen wordt geplant (vandaar natuurlijk “haagbeuk”), heeft deze boom heel andere eigenschappen.

werk1
werk2
werk3
werk4

Een haagbeuk is een geschikte haagplant, omdat de plant niet zo vaak gesnoeid moet worden. Zoals veel langzaam groeiende haagplanten is de carpinus betulus heel geschikt voor vormsnoei: met de juiste oefening kunt u deze plant, net als de buxus, in mooie vormen knippen. Wel verliest de Carpinus in de winter zijn bladeren. Dat is een opvallend verschil met de beukenhaag, die verkleurt wel in de herfst, maar verliest zijn bladeren maar zelden.

Carpinus betulus planten

Carpinus betulus is een prachtige haagplant die goed gedijt in ons klimaat. Net als de echte beuk verdraagt de haagbeuk vocht prima. Deze struik is bijzonder geschikt voor een kalkrijke bodem. De haagbeuk houdt van voedselrijke grond. Een heg plant u het beste in het najaar of zelfs de winter, dan kan de carpinus goed wortelen om dan in het voorjaar uit te groeien tot een dichte haag. Zeker in het begin blijft snoeien belangrijk.